Fredag, 8 oktober, 2010 - 11:09

Har netop været 4 dage i London for et socialøkonomisk fix! GB har i rigtig mange år beskæftiget sig med sociale virksomheder. Overblikket fik jeg af Mei Hui fra Social Enterprice London. Hun fortæller her lidt om Social Enterprice London og hvad der optager sociale virksomheder lige nu:

Den økonomiske krise rammer sociale virksomheder hårdt i GB. Mange firmaer er afhængige af ordre fra det offentlige eller supplerende økonomi fra samme. 20% er fuldstændig uden for offentlig støtte og selvforsørgende. GB stat presser netop nu de sociale virksomheder til at tage flere frivillige ind for at minimere priserne. Fremtiden handler ifølge Social Enterprice London om at sikre sociale virksomheders uafhængighed af det offentlige og de lokale myndigheder, at de blive endnu bedre til at drive en god forretning og udvikle innovative løsninger. Opstart kapital til nye sociale virksomheder er et stort emne. Lige nu diskutere man en model, hvor sociale investorer giver penge til opstart af en social virksomhed. Den sociale kapital virksomheden tjener – som f.eks. det det offentlige spare ved at der sker en forandring – bliver betalt tilbage til den sociale invester – af det offentlige.


Et af de store eksempler i London er The Big Issue. Et magazin der bliver solgt på gaden af gadens folk – gennem 19 år. De lægger stor vægt på at indholdet er af almen interesse – så bladet er attraktiv for læserne – men udelukkende kan købes på gaden. På gaden mødte jeg en af de få sælgere der har været med i 19 år:

Tristan Wallis, der er regional manager på The Big Issue, brugte tid på mig og fortalte om deres arbejde. Tristan står for at håndtere de 500-600 sælgere.

The Big Issue arbejder under mottoet ”A hand up, not a handout”.

Recycling for aid and international development er mottoet for TRAID. En kæde af genbrugstøj forretninger der har til formål at genbruge tøj, uddanne samfundet i at genbruge og skaber overskud til at hjælpe 3. verdens lande.Social Iværksætter
Michael Lodberg Olsen

Initiativtager til: Sexelancen - et sikkert sted for Sexarbejdere. Forening for Bæredygtig Pant - fagforening for pantsamlere, Danmarks første Fixerum - Fixelancen, Cafe DUGNAD og Sundhedsrum for stofbrugere på Vesterbro, førstehjælps-organisationen for stofbrugere Antidote Danmark, gademagasinet om stoffer - ILLEGAL! Magasin, Gademagasinet om minoriteter Stradá m.fl.

Om Michael Lodberg Olsen
Foredrag + hjælp til innovation
Presse


Social Innovation er udvikling af nye - og bedre - måder at håndtere komplekse sociale spørgsmål. Ofte i x-feltet mellem brugere, fagligheder og netværk eller mellem civilsamfundet, offentlige og private organisationer.

Social Iværksætter er en person der udvikler og handler indenfor social innovation.