Tirsdag, 14 november, 2017 - 09:50

Sexelancen søger politisk opbakning til livsvigtigt tilbud

I løbet af Sexelancens første leveår på Vesterbro er den blevet anvendt 80 gange som et sikkert sted at udføre sexarbejde frem for parkeringspladser og skumle baggårde. Men mange flere ville benytte tilbuddet, hvis der var tale om et permanent sted. Nu appellerer Foreningen Minoritet til, at de københavnske politikere og staten kommer på banen.

Værdighed, sikkerhed og sundhed. Det er de tre grundværdier for Sexelancen – verdens første mobile sexklinik – der siden den 8. november 2016 har været et synligt og mobilt bevis på, at aktivister på Vesterbro i København er lykkedes med at skabe bedre og tryggere vilkår for en af samfundets mest udsatte grupper: Sexarbejderne på gaden. Undersøgelser viser, at sexarbejderne har en markant større risiko for at blive udsat for vold, voldtægt, overfald og udnyttelse, når de arbejder på gadeplan, end hvis de arbejder i klinikker eller klubber.

Men gennem innovative løsninger og med hjælp fra frivillige læger, socialrådgivere og sundhedsmedarbejdere har Sexelancen indsamlet værdifuld viden og erfaring om de forhold, der gør sig gældende for gadesexarbejdere. Samtidig har sexarbejderne modtaget vigtig sundhedsmæssig og social rådgivning i Sexelancen, der har udviklet sig til en internationalt kendt københavnermodel med massiv omtale i nyhedsmedier i hele verden fra Kina til USA.

”Sexelancen er en ubetinget succes, og vi har skaffet ny sundhed og sikkerhed til sexarbejderne på Vesterbro. Som samfund er vi forpligtet til at minimere overgreb og skabe værdighed for udsatte, når vi kan. Gennem det seneste år har vi løbende udviklet vores projekt, så vi i dag står med en ny og bedre løsning der tilgodeser alle de særlige behov, der knytter sig til denne type beskæftigelse”, siger social iværksætter Michael Lodberg Olsen, der er formand for Foreningen Minoritet.

Sexelancen er en ombygget ambulance, som er udviklet i samarbejde med sexarbejderne selv, og Michael Lodberg Olsen peger på, at Sexelancen siden jomfruturen for et år siden er blevet opgraderet med blandt andet knæpuder, leopardbeklædt interiør, blowjobstol og rød lampe på taget. Dertil kommer de særlige hygiejneartikler samt kondomer og glidecreme, som hele tiden har været standard i Sexelancen, samt de frivillige, der har holdt et vågent øje med kunderne.

”Vi har afdækket et tabubelagt område, der er præget af myter, mørketal og skarpe holdninger. Sexelancen er et meget konkret og potentielt livreddende tilbud til gadens folk, som har taget godt imod den, men der er ikke tvivl om, at mange sexarbejdere fravælger den, fordi en mobil løsning er for synlig i gadebilledet og virker for primitiv. Sexarbejderne ønsker et permanent sted med personale, hvor besøget kan foregå under mere diskrete forhold”, siger Michael Lodberg Olsen.

En af de frivillige læger, der er tilknyttet Sexelancen, Lærke Andersen, forklarer, at gadesexarbejderne normalt er en gruppe af kvinder, der sjældent kommer i kontakt med sundhedsvæsnet, og at Sexelancen kan hjælpe med at få brudt nogle mure ned, så sundhed og forebyggelse bliver mere tilgængeligt.

”Erfaring fra Sexelancen og udlandet viser, at der er sundhedsmæssige gevinster ved at have et tilbud af denne karakter. For det første minimerer vi risikoen for vold og overgreb mod kvinderne. For det andet er der opbygget en atmosfære af tillid og respekt, som betyder, at vi kan hjælpe kvinderne med arbejdsmiljø - og sundhedsmæssige problemer, de kan have. Sexelancen er et vigtigt skridt i en mere sikker udvikling af sexarbejdernes forhold”, siger Lærke Andersen som også har arbejdet med og undersøgt sexarbejdernes forhold i Holland.

Sexelancen blev skabt i et samarbejde mellem Foreningen Minoritet, Sexarbejdernes Interesseorganisation (SIO) og Gadejuristen. Et års drift af Sexelancen, har kostet Foreningen Minoritet knapt 90.000 kroner, som primært er brugt på drift og indretning af køretøjet samt sikkerhed og sundhedsartikler til sexarbejderne.

Men Foreningen Minoritet opfordrer til, at både staten og Københavns Kommune kommer på banen og sikrer, at tilbuddet kan videreføres. Derfor har foreningen netop sendt ansøgninger om økonomisk støtte til Sundhedsministeriet, Socialministeriet, Beskæftigelsesministeriet samt overborgmesteren, sundhedsborgmesteren og socialborgmesteren i København.

”Hvis de gode resultater skal fortsætte, så skal tilbuddet udvides til at dække seks dage om ugen. Det kræver offentlig støtte, for så langt rækker de frivillige kræfter ikke, og det er efter vores opfattelse en samfundsopgave. Men hvis politikerne for alvor vil sikre sexarbejderne den sundhed og sikkerhed, som de har krav på, så skal der oprustes med et permanent sted på Vesterbro”, siger Michael Lodberg Olsen.

 

Yderligere oplysninger:

Michael Lodberg Olsen, formand for Foreningen Minoritet, telefon 25 85 24 85

Sexelancen er en ombygget ambulance, som blev købt for 25.000 kroner i 2016

Sexelancen er optaget på Dansk Sprognævns nyordliste i 2016

 

Se mere om Sexelancen her:

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-39236978

https://www.vice.com/en_uk/article/ywzgn7/people-are-finally-having-sex-in-copenhagens-sex-ambulance

http://indiatoday.intoday.in/story/sexelance-denmark-ambulance-safe-sex-michael-lodberg-olsen/1/915996.html

http://www.nswp.org/news/sexelance-van-available-denmark-street-based-sex-work

https://www.reuters.com/article/us-denmark-prostitution-ambulance/danish-sex-ambulance-seeks-to-protect-sex-workers-but-migrant-women-at-risk-idUSKCN18E0BR

http://www.hindustantimes.com/videos/world-news/danish-sex-ambulance-seeks-to-protect-sex-workers/video-5Hz3OJeeYhw7wK2LFQGGIJ.html

https://www.vesterbrobladet.dk/sexarbejdere-faar-tryggere-forhold/

 

 

Downloads

Social Iværksætter
Michael Lodberg Olsen

Initiativtager til:
Antidote Danmark - Forebyggelse af overdosis dødsfald
Sexelancen - et sikkert sted for Sexarbejdere

ILLEGAL! Magasin - gademagasin om stoffer
Forening for Bæredygtig Pant
- fagforening og bedre forhold for pantsamlere
Fixelancen - Danmarks første Fixerum (også version 2)
Stradá - gademagasin om minoriteter
Cafe DUGNAD og Sundhedsrum for stofbrugere på Vesterbro, førstehjælps-organisationen for stofbrugere
,  - , Gademagasinet om minoriteter  m.fl.


Om Michael Lodberg Olsen
Foredrag + hjælp til innovation
Presse


Social Innovation er udvikling af nye - og bedre - måder at håndtere komplekse sociale spørgsmål. Ofte i x-feltet mellem brugere, fagligheder og netværk eller mellem civilsamfundet, offentlige og private organisationer.

Social Iværksætter er en person der udvikler og handler indenfor social innovation.