Tirsdag, 29 juli, 2014 - 10:45

Borgerinitiativ: Krøllede tomme dåser smidt på gaden eller i bedste fald i en skraldespand med halvspiste burgere og pizzaer, hvor det grønne ikke stammer fra gorgonzolaen men fra liggetiden i affaldet.

Et nyt borgerinitiativ skal nu gøre det lettere for flaskesamlerne at få fingrene i tomme dåser og flasker, samtidig med at vesterbroerne slipper for at vade rundt i tomme pantdåser.

Social iværksætter Michael Lodberg Olsen sammen med Stine Hulvej fra PantbørsenStil flasker i kasser
Det er Michael Lodberg Olsen, manden bag blandet andet Fixelancerne og magasinet Illegal!, der sammen med virksomheden Pantbørsen og en række lokale borgere har taget initiativ til at bygge nogle trækasser, hvor vesterbroere og andre kan stille deres tomme dåser eller flasker, når øllen eller cideren er drukket.

Kasserne blev mandag bygget og stillet op på Sønder Boulevard. Det er den lokale træpusher, Trælasthandlen Carl Møler, der har leveret træet til kasserne. De er designet af WoodCouture. Kasserne er i flere størrelser og modeller, blandt andet en, som kan hænges direkte på den klassiske københavnerskraldespand.

I første omgang står pantkasserne på Sønder Boulevard, der på gode varme solskinsdage er et rent tæppe af festivalstemning.

Men det er tanken, at kasserne skal op andre steder.

»Københavnerne skal flaskes op med en ny pantkultur, hvor de nemt kan donere deres pant til de flaskesamlere, der er vant til at rode gennem skraldespanden for at tjene et par kroner,« siger Maria Holm Thomsen og Stine Hulvej fra Pantbørsen i en pressemeddelelse.

Millioner til spilde
Michael Lodberg Olsen, der er stifter af bladet Illegal Magasin og tidligere har stået bag værestedet for narkomaner, Dugnad, samt for Fixelancen, håber, at københavnerne vil være med til at få panten frem i lyset.

Ifølge tal fra Dansk Retursystem forsvinder der hvert år 143 millioner kroner i pant.

»En del af de millioner kroner forsvinder formentlig direkte ned i vores skraldespande, og vi håber, at de nye pantkasser kan skabe velfærd for nogle af samfundets mest udsatte grupper,« siger Lodberg Olsen.

Bragt i VesterbroBladet. Pantkasserne er omtalt af flere medier - blandt andet: Ekstra Bladet, Jyllands Posten, Modkraft.dk, AOK, Lorry, Dagbladet Information og den tyske avis Der Nordschleswiger.

Social Iværksætter
Michael Lodberg Olsen

Initiativtager til:
Antidote Danmark - Forebyggelse af overdosis dødsfald
Sexelancen - et sikkert sted for Sexarbejdere

ILLEGAL! Magasin - gademagasin om stoffer
Forening for Bæredygtig Pant
- fagforening og bedre forhold for pantsamlere
Fixelancen - Danmarks første Fixerum (også version 2)
Stradá - gademagasin om minoriteter
Cafe DUGNAD og Sundhedsrum for stofbrugere på Vesterbro, førstehjælps-organisationen for stofbrugere
,  - , Gademagasinet om minoriteter  m.fl.


Om Michael Lodberg Olsen
Foredrag + hjælp til innovation
Presse


Social Innovation er udvikling af nye - og bedre - måder at håndtere komplekse sociale spørgsmål. Ofte i x-feltet mellem brugere, fagligheder og netværk eller mellem civilsamfundet, offentlige og private organisationer.

Social Iværksætter er en person der udvikler og handler indenfor social innovation.