Fredag, 13 september, 2013 - 22:51

Nyt gadeblad om narko rammer Danmark

 

Stofbrugerne får et alternativ til prostitution og kriminalitet for at skaffe penge, når gadebladet ILLEGAL kommer på gaden første gang 6. september. Køber du bladet af en gadesælger, så går pengene formentlig til stoffer. Initiativtagerne til ILLEGAL stod også bag Café Dugnad for stofbrugere samt Danmark første lovlige fixerum.

 

Verden over er regeringers krig mod narko blevet en krig mod vores medmennesker. I forsøget på at komme narkoproblemet til livs, slår vi uskyldige mennesker ihjel, kriminaliserer en stor gruppe mennesker og skaber kæmpe fortjenester til narkoens bagmænd. De mest afhængige og socialt udstødte i vores samfund er tvunget ud i prostitution og berigelseskriminalitet for at skaffe penge til narkotika med sygdom og død til følge.

 

Det skal det nye gademagasin ILLEGAL være med til at lave om på. Fra den 6. september kan stofbrugere sælge ILLEGAL på gaden i København for 30 kroner, hvoraf 20 kroner går til sælgeren. På den måde kan de supplere prostitution og kriminalitet med en sideindtægt – og dermed skabe lidt mere værdighed og lidt mindre kriminalitet i samfundet.

 

Som civilsamfund kan vi ikke beslutte at afkriminalisere stofbrugere. Men vi kan gøre dem lidt mindre kriminelle, sætte fokus på en krig, der har fejlet, og være med til at skabe mere værdighed for stofbrugerne” siger Michael Lodberg Olsen, der er initiativtager til ILLEGAL.

Michael Lodberg Olsen var også drivkraften bag Café Dugnad for stofbrugere på Vesterbro, og med lanceringen af Danmarks første mobile fixerum i september 2011 fik han for alvor åbnet diskussionen om stofindtagelsesrum, som ni måneder senere blev vedtaget i Folketinget.

Spørgsmålet er ikke, hvor meget kokain du kan købe for en tyver. Spørgsmålet er, hvorfor vi som samfund accepterer, at politi og stofbrugere løber rundt i det samme hamsterhjul efter så mange år. Kan vi ikke bruge ressourcerne bedre? Kan vi ikke begynde at se tingene i et andet lys?”, siger Michael Lodberg Olsen.

I det første nummer af ILLEGAL kan du læse om, hvordan USA siden 1971 har brugt omkring en trillion dollars på krigen mod narko, og hvordan millioner af amerikanere sidder i fængsel for små narkoforbrydelser. Hvor debatten i Danmark endnu er begrænset til kriminelle gruppers kontrol med hashmarkedet, så overvejer flere lande i Sydamerika at afkriminalisere narkotika i erkendelse af, at den 40 år lange krig imod narko er tabt. De bakkes op af en række toppolitikere, ekspræsidenter, narkoeksperter og FN’s tidligere generalsekretær Kofi Annan, der i 2011 dannede Global Commission on Drug Policy, som anbefaler verdens lande at indlede omfattende eksperimenter med afkriminalisering af narkotika.

Debatten er i gang globalt. Tiden er kommet til at skifte syn på narkotika og stige på bussen til afkriminalisering, sundhed, sikkerhed og menneskerettigheder. Bryd tabuet! Det er tid til at handle nu”, siger Michael Lodberg Olsen.

www.illegalmagasin.dk // www.facebook.com/illegalmagasin

Social Iværksætter
Michael Lodberg Olsen

Initiativtager til:
Antidote Danmark - Forebyggelse af overdosis dødsfald
Sexelancen - et sikkert sted for Sexarbejdere

ILLEGAL! Magasin - gademagasin om stoffer
Forening for Bæredygtig Pant
- fagforening og bedre forhold for pantsamlere
Fixelancen - Danmarks første Fixerum (også version 2)
Stradá - gademagasin om minoriteter
Cafe DUGNAD og Sundhedsrum for stofbrugere på Vesterbro, førstehjælps-organisationen for stofbrugere
,  - , Gademagasinet om minoriteter  m.fl.


Om Michael Lodberg Olsen
Foredrag + hjælp til innovation
Presse


Social Innovation er udvikling af nye - og bedre - måder at håndtere komplekse sociale spørgsmål. Ofte i x-feltet mellem brugere, fagligheder og netværk eller mellem civilsamfundet, offentlige og private organisationer.

Social Iværksætter er en person der udvikler og handler indenfor social innovation.