Mandag, 4 oktober, 2010 - 10:30
Ja det er det! Gennem 1½ år har Café Dugnad drevet en café med stofindtagelsesrum. Den eneste grund til at det stoppede var at cafeen er drevet af offentlige midler og embedsmænd og lokale politikere i KBH Kommune og sundhedsministeriet mener at det er ulovligt. De kunne stoppe os på vores bevilling. I dag er Café Dugnad et værested for stofbrugerne på Vesterbro.

På baggrund af ny viden fra Café Dugnad og at professor i strafferet Vagn Greve siger at det ikke er ulovligt at indføre fixerum vil SF nu have en ny vurdering fra Rigsadvokaten. Det skriver Information i dag. "Det er 11 år siden, at rigsadvokaten sidst har udtalt sig om fixerum. Det er derfor, vi efterlyser nye vurderinger" siger socialordføre i SF Özlem Cekic.

Information skriver videre under overskriften Et spørgsmål om fokus:
Ifølge Jørn Vestergaard, professor i strafferet fra Københavns Universitet, vil rigsadvokaten næppe ændre sin vurdering af stofindtagelsesrum. Også han mener, at det vil kræve en lovændring at drive fixerum:

»Besiddelse er jo strafbar, så det giver ikke mening at hævde, at brug ikke er strafbar. Så rigsadvokatens redegørelse fra 1999 står stadig til troende, og der er ingen grund til at forvente en anden vurdering på nuværende tidspunkt.«

Men Vagn Greve mener, at kritikerne af fixerums legalitet fokuserer et forkert sted:

»Diskussionen er løs, fordi man ser fixerum på to forskellige måder. Hvis det skal være straffrit at tage stoffer, kræver det en lovændring. Men hvis man siger ‘det her er strafbart, men nogen gør det alligevel, så vi må hindre, at de kommer alvorligt til skade ved at stikke sig med urene sprøjter. Det gør vi ved at hjælpe dem med at tage deres stof’, så er det lovligt.«


Link til Information artikel.

Social Iværksætter
Michael Lodberg Olsen

Initiativtager til:
Antidote Danmark - Forebyggelse af overdosis dødsfald
Sexelancen - et sikkert sted for Sexarbejdere

ILLEGAL! Magasin - gademagasin om stoffer
Forening for Bæredygtig Pant
- fagforening og bedre forhold for pantsamlere
Fixelancen - Danmarks første Fixerum (også version 2)
Stradá - gademagasin om minoriteter
Cafe DUGNAD og Sundhedsrum for stofbrugere på Vesterbro, førstehjælps-organisationen for stofbrugere
,  - , Gademagasinet om minoriteter  m.fl.


Om Michael Lodberg Olsen
Foredrag + hjælp til innovation
Presse


Social Innovation er udvikling af nye - og bedre - måder at håndtere komplekse sociale spørgsmål. Ofte i x-feltet mellem brugere, fagligheder og netværk eller mellem civilsamfundet, offentlige og private organisationer.

Social Iværksætter er en person der udvikler og handler indenfor social innovation.